homeamerican_footballbaseballbasketballicehockeylacrosse
Honkbal
Spelregels Honkbal
MLB
Teams MLB
Kampioenen MLB
Most Valuable Player (MVP)
    Spelregels Honkbal

    Baseball wordt over de hele wereld gespeeld. Populaire competities zijn te vinden in     Japan, Zuid-Korea en China. Ook in Europa is de sport behoorlijk populair. Toplanden     in het Europese baseball zijn Italie en Nederland. Waarschijnlijk de beste competitie     ter wereld wordt gespeeld in Noord-Amerika. In de MLB strijden teams uit Canada en     de Verenigde Staten om de titel. Na een regular season worden de playoffs     gespeeld. De beste teams uit het regalar season komen dan tegen elkaar uit. De     laatste playoff-ronde wordt de World Series genoemd. Hierin wordt het     kampioenschap beslist in een best of 7 wedstrijd.
De Catcher

   De Catcher heeft een    belangrijke rol in het team.    Door middel van    vingersignalen bepaalt hij met    de pitcher hoe er wordt    aangegooid. Ook de catcher    kan een speler uit vangen of    tikken.

 
 
Spelregels Honkbal
Speelveld
Het speelveld in het baseball is opgebouwd rondom 4 honken/bases. De honken zijn veilige zones voor een speler. Als een speler de bal het veld in heeft geslagen rent hij naar het eerste honk. Als hij meer tijd heeft kan hij ook het tweede honk bereiken. Een speler scoort een punt als hij de thuisplaat bereikt, het vierde honk. De honken liggen 90 feet bij elkaar vandaan. Het vierde honk is tevens het afslagpunt. Het gedeelte binnen de honken heet het infield. Het gedeelte buiten de honken heet het outfield.

Doel van het spel
Het doel van baseball is om meer runs naar de thuisplaat te maken dan de tegenstander. Een run naar de thuisplaat levert 1 punt op. De ploeg die in het veld staat is het verdedigende team. De slagpartij is het aanvallende team. Het verdedigende team moet zorgen dat het aanvallende team zo snel mogelijk uit gaat. Als het aanvallende team 3 keer uit gaat wordt er gewisseld.

Begin van het spel
Verdedigende partij
De verdedigende partij moet zo snel mogelijk 3 outs proberen te maken. De pitcher brengt de bal in het spel. Hij staat in het midden van het infield en gooit de bal richting slagman. De pitcher moet de bal over de thuisplaat gooien op knie en elleboog hoogte. Wordt de bal hier niet tussenin gegooid dan wordt er een wijdbal gegeven door de scheidsrechter. De pitcher mag 3 keer een wijdbal gooien. Bij een viede wijdbal krijgt de slagman een vrije loop naar het eerste honk. Slaat de slagman toch op een wijdbal telt het als slag. Als een speler uit gaat moet hij het veld verlaten. De vier meest gangbare manieren om een speler uit te krijgen zijn:
  • Strike outs: Als de slagman drie keer slaat op de bal zonder deze te raken.
  • Force outs: Als een verdedigende speler met de bal eerder op een honk staat dan de aanvallende speler.
  • Fly outs: Als de bal wordt geslagen door de slagman maar deze wordt gevangen door een verdedigende speler voordat deze de grond raakt.
  • Tag outs: Als een aanvallende speler wordt getikt door een verdedigende speler met de bal in de hand
Aanvallende partij
Een slagman heeft 3 mogelijkheden de bal het veld in te slaan. Gebeurt dit niet dan is de speler uit. Als de slagman de bal het veld in heeft geslagen probeert hij het eerste honk te bereiken. Daar is hij veilig en de volgende slagman kan plaatsnemen op de slagplaats. Als de tweede slagman de bal het veld inslaat moet de man op het eerste honk richting het tweede honk rennen, want twee aanvallende spelers mogen niet op een honk staan. De aanvaller heeft in zo'n geval een gedwongen loop. Zo kunnen alle honken bezet raken. Het doel van de slagpartij is om de thuisplaat te bereiken zonder uit te gaan.

Duur van het spel
Een baseball wedstrijd bestaat uit 9 innings. In een inning zijn beide teams een keer slagpartij en veldpartij. Theoretisch kan een honkbalwedstrijd lang duren. Vaak duurt deze ongeveer 3 uur.

Opstelling
Een honkbalteam bestaat uit 9 spelers. Het verdedigende team bestaat uit een pitcher, die de bal in het spel brengt, een catcher die die de bal vangt als die niet is geraakt en 4 infielders. Dit zijn een eerste, tweede, derde honkman en een shortstop, een speler tussen het tweede en derde honk. Daarnaast bestaat een verdedigend team uit 3 outfielders, een leftfielder, een centerfielder en een rightfielder. De spelers van het aanvallende team komen om de beurt naar de slagplaat.

Regels
Niet iedere slagbal van een slagman is geldig. De bal moet de grond raken binnen de witte lijnen die loodrecht langs weerzijden van de thuisplaat lopen. Als de bal hier buiten wordt geslagen is het een foutslag. Wordt de bal toch gevangen door een verdediger als de bal buiten de witte lijnen dreigt te gaan, is de speler toch uit. Als de speler de bal binnen de witte lijnen maar over het hek of in de tribune slaat, dan is het een homerun. Hij mag ongehinderd via de 3 honken naar de thuisplaat lopen. Ook als er andere honklopers op de honken staan mogen zij naar de thuisplaat lopen om te scoren.


Sitemap      Design: Regnavetis